Идва уникално мека зима?

Идва уникално мека зима?

Очаква ни мека и относително безснежна зима, според световните метеоагенции

На Балканите предстои зима с температури с 2 до 4 градуса над обичайните. Това сочат прогнозите на американската агенция по океаните и атмосферата (NOAA). Есента ще започне с температури около обичайните или дори малко под тях.

Септември е възможно да бъде с нормални температури, а в някои региони – и малко по-хладен.

Октомври ще бъде нормален, а от ноември започва тенденция на по-сухо и топло от обичайното за съответния месец време. Най-сух ще бъде декември, а с най-високи спрямо обичайните температури за месеца – януари.

Валежите през януари ще бъдат отново под обичайните за по-голямата част от страната, с изключение на северозападните райони.

Според прогнозните карти на агенцията (NOAA), траекторията на циклоните ще преминава през централните и по-северни части на Европа, при което страната ни най-често ще остава в топлите им, южни сектори, а най-често валежните зони ще ни засягат слабо или ще остават северно от нас.

NOAA не е сама в прогнозите си за мека или много мека зима у нас. Такива очаквания имат на практика всички агенции, които издават както пробабилистични (такива с величините на вероятност за мек, нормален или хладен сезон), така и прогнози за големината на аномалиите: IRI, японската JMA, европейската ECMRF, бразилският метеоинститут, Китайската метеоагенция, както и служби на съседни нам балкански държави. Според тях вероятността за топла зима е над 60 на сто и е в рамките на 60-80 процента – солидна вероятност за тази доста консервативна материя.

Американските климатолози имат значителна успеваемост на прогнозите за зимните месеци през последните няколко години и този факт работи в посока на сигурната прогноза за мека зима.

Вирни се горе