И в неделя жега: Отново оранжев код за високи температури

 И в неделя жега: Отново оранжев код за високи температури

И в неделя ще е слънчево, след обяд – горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36 и 41 градуса, прогнозират синоптиците. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за август.

Оранжев код за високи температури е обявен за 16 области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. Очаква се в тези райони максималните температури да бъдат над 38 градуса.

В останалите 12 области на страната е обявен жълт код за високи температури. В тези райони се очаква максималните температури да бъдат между 35 и 37 градуса.

Над планините ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 28 градуса, на 2000 м – около 20 градуса.

По Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще са между 32-35 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Вирни се горе