Христина Христова: Годишно населението на България се топи с 48-50 000 души

 Христина Христова: Годишно населението на България се топи с 48-50 000 души

Три са проблемите, водещи до демографскита ситуация в България – ниска раждаемост, миграция, смъртност. Темпът на намаляване на населението годишно е 48-50 000, което е един български град. Това каза бившият социален министър и съветник по социалната политика Христина Христова. „Численото намаляване е съпроводен със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел“, допълни тя. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст, става ясно от представените данни. „На 100 души напускащи пазара на труда постъпват на работа 63 млади. Това е коефицент на демографско заместване. Тук се полагат усилия от правителството, като учене през целия живот, налага се да се пригаждат работните места. Пригаждането на системата на здравеопазване и образование. 50-60-годишните ще станат източник на работна сила на пазара на труда в бъдеще“, прогнозира Христова.

„Застаряването е ключов фактор на пазара на труда. В същото време има тенденция на намаляване на смъртността“. „27 г. е средната възраст за раждане на първо дете. 539 000 по-малко жени във фертилна възраст до 2030 г.“, отбеляза тя друга негативна тенденция.

„В София, Варна и Пловдив живеят 1/3 от населението на България. Имаме вътрешна миграция. Трябва да се работи в посока да станат по-привлекателни селата. Те се съживяват чрез европейската програмата за развитие на селските райони“, каза още Христова.

Вирни се горе