Хората масово карат грипа на крак

Хората масово карат грипа на крак

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви по bTV, че 70-75% от положителните грипни проби в момента са от свински грип. Грипната епидемия тази година върви по-бавно, добави той. За обикновения човек от какъв точно тип грип боледува няма особено значение, допълни Кунчев.

“Всеки грипен вирус може да предизвика усложнения – бронхити, отити и т.н. По принцип тазгодишната епидемия върви малко по-бавно. Вече 3-та – 4-та седмица нарастват вирусите, а темпът на развитие на епидемията е малко по-бавен. Вероятно в по-високата възрастова група хората имат имунитет към щама Калифорния, който надделя в Европа. Но за първи път виждам грипни заболявания, които много хора ги изкарват на крака”, обясни Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че имунитетът при грипа трае най-много година, поради което се налага да се съобразява ваксината с всеки нов щам.

Здравният инспектор съобщи, че в момента с най-висока заболеваемост е Хасково, Пазарджик. Кърджали, Ловеч, Силистра. Критичната стойност е 200 болни на 10 000 души.

“За София картината не е драматична все още. Тук има повишаване на заболеваемостта, но тя върви към средната за страната, не е чак толкова висока. Когато вземат решение нашите колеги по места за обявяване на грипна епидемия, те не вземат предвид дневните данни. Базираме се най-вече на седмична заболяемост, защото има хора, които предпочитат да ходят на лекар в определен ден от седмицата”, коментира Ангел Кунчев.

Той разясни как започва заболяването от грип: вирусът влиза в клетките, развива се първо чрез носоглътката. Когато излезе масово, вече има висока температура, главоболие, болки в мускулите, втрисане

Вирни се горе