Хелзинкският комитет съди държавата заради жестока смърт на дете с увреждания

Хелзинкският комитет съди държавата заради жестока смърт на дете с увреждания

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете от дом.

Комитетът ще съди държавата за смъртта на А. Й. от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража.

Момичето умира на 15 г. през 2006 г. от перфорация на стомаха.

В болницата изваждат от него 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да го спаси.

Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети. Изобщо не е установено как се е стигнало до това.

След съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички детски институции – когато прокуратурата обеща да разследва всички детски смърти и да извади наяве фактите за всяка една от тях – БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство относно смъртта на детето, с настояване да се издири как то е допуснато да си причини това.

През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, допуснали детето да се саморазруши по такъв начин.

Пред съда БХК ще твърди, че е нарушено правото на А. Й. на живот, правото й на свобода от нечовешко/ унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

Позицията на комитета е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му.

Вирни се горе