"Гражданска отговорност" поевтинява, от Нова година - с увеличения

"Гражданска отговорност" поевтинява, от Нова година - с увеличения

С между 5 и 10 % по-евтина застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат шофьорите от следващия месец. Това прогнозират от бранша на прага на новата кампания по сключване на задължителната полица. Отстъпките обаче ще са временни – от Нова година се очаква скок в цените. В края на годината традиционно повечето от шофьорите подновяват задължителната полица, а в борбата за клиенти застрахователните дружества пускат по-изгодни оферти. Сега цената на “Гражданска отговорност” за автомобили с обем на двигателя до 1700 кубика е между 180 и 200 лева.

“Около кампанията конкуренцията се изостря и цените тръгват надолу – дали с кампанийни отстъпки, дали с нови тарифи” отбеляза Константин Велев от Асоциацията на застрахователите в България.

“Има компании, които тръгнаха към сваляне на цените и можем да очакваме, че и други ще ги последват”. По-ниските цени обаче ще са за кратко и прогнозите са от Нова година отново да тръгнат нагоре. Заради по-големите щети, които покриват, и все още ниският процент на автомобилите със сключена полица, застрахователите очакват до 10-процентен скок от догодина.

“Цените през 2014 г., по образец на 2012 и 2013 г., след кампанията също ще поемат нагоре, за да отразят това, че компаниите трябва да плащат все повече и тези пари трябва да бъдат събрани чрез премиите по задължителната полица”, посочи Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.

“Пътно-транспортните произшествия особено в Европа, водят до все по-големи обезщетения, които трябва да плащат компаниите, лимитите също се увеличиха чувствително”. Според последните данни на Комисията за финансов надзор все повече автомобили са с “Гражданска отговорност” и към средата на октомври обхватът на полицата достига 86 %.

Вирни се горе