Глобите от КАТ вече са с 2 години давност

Глобите от КАТ вече са с 2 години давност

КАТ е с нови камери на пътя, няма да ги крие в храстите

Глобите, налагани от Пътната полиция, вече са с давност две години, съобщи NOVA. Това става ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд от миналата седмица за давността на глобите като цяло. Посочената давност важи само ако през тези две години не сме получили друго писмо, с което ни се напомня за неплатена глоба.

Решението на ВАС идва след различни тълкувания на закона относно глобите. Според Закона за административните наказания наказание глоба не се изпълнява, ако са изтекли две години. Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието.

След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора предвидения по-горе. Спорът по приложението на закона произтича от обстоятелството, че глобата, освен административно наказание, според ДПОК е и публично вземане, където давностният срок е пет години.

С решението си сега магистратите казват, че след като ни бъде връчено наказателното постановление, ако не бъде открити в следващите две години от държавата, за да ни се напомни, че имаме неплатено задължение, то би трябвало глобата ни да отпадне. Независимо от предприетите действия глобата не се събира, ако от налагането й са изтекли повече от 3 години.

За 2016 година общо наложените глоби са 891 630. 559 382 са влезлите в сила наказателни постановления, по които глобите не са платени.

Вирни се горе