Гласуваме на референдум относно развитието на ядрената енергетика

Гласуваме на референдум относно развитието на ядрената енергетика

България гласува днес на националния референдум с въпрос “Да се развива ли ядрената енергетика на България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

Сигнали за затрудния в деня на референдума заради лошото време има и от Хасковско и Смолянско.

На места, където е имало забавяне при отваряне на секциите, изборният ден ще бъде удължен с час.

Над 400 служители на Областната дирекция на МВР охраняват 271 избирателни секции в област Смолян от 18 часа на 26 януари до приключване на гласуването и предаване на материалите от референдума в Районната избирателна комисия /РИК/. Ще им помагат 61 служители от Регионална дирекция Гранична полиция – Смолян,съобщиха от ОД МВР-Смолян.

Общият брой на избирателите за Референдум по списъците на област Смолян е 111 582. Секционните избирателни комисии се обслужват от 1586 назначени членове. В 13 СИК са пригодени за гласуване на избиратели с увреждания на опорно-двигателния апарат и зрението. Подвижни секционни избирателни комисии не са образувани.

Със заповед на директора на ОД МВР – Смолян е създаден Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на националния референдум. Щабът функционира и в деня на референдума.

Вижте как да гласувате на референдума

От ЦИК напомнят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. А тези, които се изкушат да продадат гласи си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да". При активност над 20 на сто темата се връща за обсъждане в парламента.

До искането за провеждане на референдум се стигна след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа.

През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването, а след проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни, достатъчно, за да се премине към организирането му.

За референдума са регистрирани четири инициативни комитета като 1 от тях за утвърдителен отговор, другите са против.

Този референдум ще е първият в България след промените през 1989 г.

Вирни се горе