Мария Габриел участва в среща на жените ръководители на делегации на ЕС в света

Мария Габриел участва в среща на жените ръководители на делегации на ЕС в света

По покана на Върховния представител на ЕС Катрин Аштън, евродепутатът Мария Габриел участва в среща на жените ръководители на делегации на ЕС в света

В Европейската служба за външни действия си дадоха среща жени, ръководители на делегации на ЕС в цял свят /Европа, Африка, Латинска Америка, Азия/.

Срещата се състоя по инициатива на баронеса Катрин Аштън. Паралелно се провежда Годишна среща на ръководителите на делегации на ЕС. Идеята е да се установят по-близки контакти между жените, оглавяващи делегации на ЕС, между жените от европейските институции, участващи активно във външната политика на ЕС. Така беше поставено началото на неформална мрежа Европейска служба за външни действия-Жени, чиято цел е да спомага за популяризиране ролята на жените на ръководни позиции, обмен на добри практики и разширяване на контактите.

В обръщението си към участничките в срещата, Катрин Аштън отправи силно послание за повече жени във външната политика на ЕС, за повече жени Министри на външните работи. Тя подчерта, че самите жени трябва да имат по-голямо доверие в себе си, за да кандидатстват за такива постове и успешно ги изпълняват. Благодарение и на жените, основните ценности на ЕС могат да бъдат отстоявани още по-силно. Баронеса Аштън обърна внимание и на доброто сътрудничество с Европейския парламент по отношение водената от ЕС политика в трети страни.

„Създаването на неформалната група е една прекрасна инициатива, която ни дава допълнителен стимул да продължим да бъдем активни и да отстояваме качествата и потенциала на жените във въшната политика на ЕС.”, коментира след срещата евродепутатът Мария Габриел.

Вирни се горе