Fitch смъкна рейтингите на четири гръцки банки

Fitch смъкна рейтингите на четири гръцки банки

Рейтинговата агенция Fitch смъкна дългосрочните рискови оценки на четири от водещите гръцки банки. Освен това и на четирите бе поставена негативна перспектива, което означава, че скоро може да има и нова редукция на рейтингите им.

Засегнатите банки са National Bank of Greece, Efg Eurobank Ergasias, Piraeus Bank и Alpha Bank, като от днес дългосрочният им рейтинг е смъкнат на ВВВ. Рейтингите на краткосрочните задължения на четирите банки също са понижени, съобщават от агенцията.

Действията на Fitch отразяват виждането, че портфейлите от активи и маржовете на рентабилност на банките, които и в момента са доста влошени, ще попаднат под допълнителен натиск заради очакваните мерки на гръцкото правителство.

По-конкретно, от Fitch вярват, че условията за затягане на фискалната дисциплина, които бяха поставени от правителството заради външния натиск, ще се отразят силно на реалната икономика. Това ще стане чрез ограничаване на търсенето на нови кредити и чрез влошаване на качеството на настоящите.

Днешното действие на Fitch по всяка вероятност ще оскъпи значително кредитния ресурс, който гръцките банки ще трябва да набавят на международните пазари.

Всички четири банки, които от днес са с понижен рейтинг, оперират на българския пазар. Заедно с Емпорики, те държат общо около 30 на сто от целия банков пазар у нас.

Вирни се горе