Февруари ще бъде по-мек и влажен от обичайното

Февруари ще бъде по-мек и влажен от обичайното

Според дългосрочните прогнози, февруари ще бъде по-мек от обичайното с между един и 3 градуса средно за страната, а месечната сума на валежите ще бъде с между 20 и 50 на сто над нормата.

Февруари е последният зимен месец. За голяма част от страната той е и най-сухият месец като климатични норми, въз основа на които се прави преценка за аномалиите както на температурите, така и на месечната сума на валежите. Преди да обобщим очакванията на световните метеоцентрове за предстоящия месец, са необходими някои уточнения.

Февруари през много от последните години е доста по-валежен от климатичната норма, не само официалната на СМО от 1961 до 1990, но и за вековен, стогодишен период. Т.е може да очакваме, че след десетина години, когато СМО възприеме следващата официална норма, 1991-2020, февруари у нас вече ще е значително по-влажен от предшествениците си през 20 век. В този ред на разсъждения, очакваните наднормени валежи за месеца са нещо “в реда на нещата” при оформянето на “свръхновата” норма.

Малко по-различно стоят нещата с температурите. Може да се каже, че февруари е най-малко пострадалият(всъщност единствен!) от неумолимия тренд на затопляне като цяло, вкл. на зимните месеци. Но, каква все пак е очакваната месечна температурна аномалия за месеца. Според сайтовете, които дадоха най-точни прогнози за нашия регион за изминалите два месеца – американският CPC, балканският SEECOF, китайският Климатичен Център, японската метеоагенция JMA, американският IRI и още 2-3 регионални сайта, издаващи помесечни прогнози, месечната аномалия за февруари ще бъде от 1 до 3 градуса. Т.е с толкова ще бъде по-топло от обичайното. Само по себе си това е добра новина за единствения останал “класически” зимен месец, който е докарал 3-4 от най-свирепите зимни минимуми след 2000 година до днес. Казано по друг начин, ако студеният период в средата на декември се бе случил в първите дни на февруари, в зависимост от останалите фактори, студовете биха били с няколко градуса по-силни. Пресен пример е предишният февруари, който постави теърде висока летва за силен студ, отбелязвайки най-големите студове от 60 години насам( след 1953 година) и месечна аномалия от почти минус 5 градуса(минус 4.6) средно за страната, а в някои градове и до минус 6 градуса.

Февруари ще започне с топло за месеца време, което вероятно ще отбележи първата му петдневка или повечето нейни дни. Вероятност за динамични застудявания с неголяма продължителност, но честа повторяемост, съществува между 5 и 15 февруари, докато последните десетина-14 дни на месеца би могло да се очаква да бъдат малко над норма, евентуално с някое кратко застудяване. Заб.: Тези прогнози се основават на издадените към 21-22 януари прогнози на централите. Ако настъпи забележима промяна, ще ви уведомим за тези очаквания през следващата седмица,в последните дни на месеца.

Вирни се горе