Европейският парламент приема кандидатури за свои училища посланици

 Европейският парламент приема кандидатури за свои училища посланици

От днес до 17 септември Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включват в образователната му програма, насочена към ученици от средни и професионални училища, през учебната 2018 – 2019 г.

За трета поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и Европейския парламент като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

И през тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 40. Кампанията за кандидатстване започва на 3 септември, а заявки за участие ще се приемат до 12:00 часа на 17 септември 2018 г. За повече информация можете да посетите уеб-страницата на Информационното бюро www.europarl.bg.

Учебната програма за училища посланици на Европейския парламент се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище, като ЕП осигурява обучения за това как работи Програмата, за ролята и дейностите на Европейския парламент и предоставя подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на Програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат специален плакет. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз.

Вирни се горе