Земният трус е бил с магнитуд от 6,5 по Рихтер и епицентър в Егейско море

Земният трус е бил с магнитуд от 6,5 по Рихтер и епицентър в Егейско море

Жена от Смолян припадна в резултат на стрес от силния трус

Земетресението бе усетено много силно на територията на цяла България и в Смолян. Читатели на SmolyanNews.com съобщиха, че от силния и продължителен трус се изплашили и много хора излезли навън.

Земетресение бе усетено в цялата страна минути преди 12.30 часа. Трусът бе продължителен – около минута. Сигнали за усетеното разместване на земни пластове бяха получени от Благоевград, Кърджали, Смолян, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Най-силно са го усетили живеещите на по-високи етажи. От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН информираха за bTV, че епицентърът на земния трус е бил на 320 км от София – край Самотраки в Егейско море. Силата е над 6 по Рихтер, а данните се обработват. Информацията се потвърждава и от сайта на Европейския сеизмологичен център, който регистрира земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер в Егейско море.

Премиерът Пламен Орешарски следи ситуацията във връзка с усетеното в България земетресение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призова гражданите да запазят спокойствие. По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас.

Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

Вирни се горе