Европа ни праща: Плодове и мръвка за 250 000 бедни

Европа ни праща: Плодове и мръвка за 250 000 бедни

Най-бедните българи ще получат безплатна храна през есента. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Очаква се около 250 000 души да се възползват от помощта, пише standartnews.com

Пакетите ще включват зърнени храни и картофи, зеленчукови консерви, плодови консерви, богати на белтък храни, както и захар и захарни изделия.

За храна тази година ще получим над 30 милиона от Европа. Те ще осигурят и целогодишната работа на социалните кухни, които досега работеха само през зимата. Очаква се храни за най-бедните да има и през следващите две години.

На фона на помощите за бедни нови данни показаха, че всяка година у нас над 640 000 тона хранителни продукти, годни за употреба, отиват на боклука. Това е загуба средно по 100 килограма на човек. Най-честата причина за това е, че продуктите не отговарят на определена форма или цвят. У нас най-често в кофите попадат плодове и зеленчуци, млечни продукти с по-кратък срок на годност и дори хляб. Една трета от тях вече отиват и в Българската хранителна банка. Миналата година там са предадени 264 тона продукти, които са раздадени на 22 000 социално слаби българи.

Вирни се горе