EVN България внесе ценови предложения в ДКЕВР

EVN България внесе ценови предложения в ДКЕВР

Днес дружествата от групата на EVN България внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) своите ценови предложения за следващия ценови период „юли 2013 г. – юни 2014 г.“ В предложенията двете дружества EVN България Електроснабдяване и EVN България Електроразпределение посочват параметрите на тези услуги и цени, които се заплащат към тях, без да са ясни останалите компоненти, които формират крайните цени на електроенергията. Посочените параметри са съобразени само с необходимите приходи за дейността на дружествата, тъй като все още ДКЕВР не е издала указания и нова „Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия“. В момента, когато ДКЕВР предостави необходимите нови наредба и указания, дружествата ще могат да предложат стойности на своите ценови предложения, отговарящи на посочените документи.

Както EVN България вече обяви, за периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г., приспадайки платените от „Национална електрическа компания” (НЕК) ЕАД суми за периода, EVN България Електроснабдяване регистрира некомпенсирани средства от НЕК в размер на близо 125 млн. лева. Тези средства са натрупани вследствие на задължението на EVN България Електроснабдяване за задължително изкупуване на енергия от ВЕИ, на енергия от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия в резултат на променения компенсаторен механизъм, по който става това изкупуване. До 30.06.2013 г. общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. лева.

EVN България вярва, че ДКЕВР ще успее да намери решение за коригиране на съществуващия компенсаторен механизъм и за преодоляване на съществуващия сериозен дисбаланс в енергийния сектор.

Вирни се горе