Експерти обсъдиха възможностите за ползване на дървесната биомаса в България

Експерти обсъдиха възможностите за ползване на дървесната биомаса в България

Заместник изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Красимир Каменов, от Смолян, откри работна среща за потенциала и устойчивото ползване на дървесната биомаса като възобновяем енергиен източник. Срещата беше организирана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съвместно с ИАГ и се проведе в Министерството на земеделието и храните.

В изказването си инж. Каменов подчерта ролята на биомасата и по-специално дървесната биомаса като възобновяем енергиен източник. Той подчерта и важността на подобен тип дискусии, благодарение на които може да се установи реалния капацитет на страната и респективно необходимостта от използването на този ресурс, съобщиха от земеделското министерство.

Форумът имаше за цел да предостави платформа за обсъждане на реалния капацитет за използване на биомасата за енергийни цели. Над 30 експерти от държавните институции, научната общност, частни фирми, браншови камари и неправителствените организации се запознаха и със законодателната рамка и политическите процеси, протичащи в страната в тази област.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че такива срещи са ползотворни и ще бъдат организирани и занапред. Всички бяха на мнение, че е поставена добра платформа за обсъждане на темите, свързани с използването на дървесната биомаса и критериите за устойчивост, обясниха от министерството.

Вирни се горе