Еколог: Вдигайте шум в гората, за да се пазите от мечки

Еколог: Вдигайте шум в гората, за да се пазите от мечки

Има начин да съществуваме във взаимно разбирателство и съгласие с мечките, просто трябва да се научим да разбираме животните около нас. Информирайте мечките, че се движите в гората, и те няма да ви нападат, вардете си собствеността и те няма да й посягат. Това каза  Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа „Балкани”, който вече близо 10 години се занимава с мечките в България, цитиран от агенция “Фокус”.

„Хората навремето са знаели и всяко стадо е имало хубави български овчарски кучета за охрана. Няма по-добро средство от това, което се е доказало през вековете, така че препоръчвам на всеки, който отглежда домашни животни, или поне на хората, които обединяват домашните животни в стада, да имат поне две кучета минимум или повече за охрана. Истинско пастирско куче или истинска каракачанска овчарка. Препоръчваме – животните да нощуват в оградени кошари, а не свободно в планината. Не на последно място, препоръчваме да се ограждат с електропастири, особено кошерите, за да няма проблеми, особено когато се образува мед и преди събирането на меда. Това са основните неща за стопаните”, каза Дуцов.

„Относно хората в гората – нека да вдигат шум, няма нищо по-ефективно от това. Най-лесният начин да избегнеш мечката е като я информираш за това, че си в района. Никоя мечка няма желание да се среща с човек”, посочи той.

Мечките винаги са били по българските земи и хората в паралел с тях. „Ефективният начин на съществуване винаги е бил свързан с това, че сме били толерантни към заобикалящия ни свят и сме премахвали животните, които са ни правели проблеми. Може би, това е причината българската мечка да е изключително спокойна като цяло.

В сравнение с американските кафяви мечки, например, ние нямаме никакви нападения на хора. Инцидентът, който се случи през 2010 г., беше изключение, което не се е случвало през последните 45 – 50 години в България. Нямаме и свидетели, които да кажат точно как се е развила ситуацията”, каза Дуцов. На 17 май 2010 г. мечка уби 65-годишен мъж в смолянското село Кутела

Вирни се горе