Дянков: Докато съм министър, няма 13-та заплата

Дянков: Докато съм министър, няма 13-та заплата

Докато аз съм финансов министър, 13-та заплата за държавните чиновници няма да има. За увеличението на пенсиите въпросът е по-деликатен и той зависи от възможностите на бюджета. Това заяви в интервю за bTV вицепремирът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него не е правилно – дори и да има пари – да има 13-а заплата. Рамката на бюджета за 2012 година до края на тази седмица ще бъде готова и до началото на ноември, както е по закон, ще мине през Министерски съвет и ще влезе в Народното събрание, поясни той. Министърът добави, че се изчакват прогнозите на Евростат за растежа, които трябва да излязат на 15-и октомври. Тогава ще стане ясно и дали ще има възможност за повишение на пенсиите. Самият Дянков прогнозира растеж на икономиката от 2.5%. Това е второ сваляне на прогнозата, след като преди месец той свали прогнозите си за растеж от 4.2% на 3%.

Във връзка с 13-а пенсия, финансист номер едно каза, че има възможност да се дадат пари на най-бедните пенсионери. Дянков прие с усмивка изказването на Борисов в Чехия, че Европа трябва да понижи пенсии и заплати до българските и обясни, че дадени вече социални придобивки много трудно се отнемат. Той заяви, че няма да се намаляват пенсиите на българските пенсионери, така както направи Гърция с 40% и Португалия с 15%.

Финансовият министър уточни, че ще има повече средства за наука, култура и спорт. Парите за МВР ще се орежат значително, потвърди той. „Ще преориентираме пари от сектор „Сигурност" към културата, науката и спорта", защото тези дейности също са “сигурност” за България. Финансовият министър каза, че по този въпрос вече е имал разговори с министър Цветан Цветанов.

Дянков подкрепи идеята на Цецка Цачева, парламентът да прекрати работа и депутатите да бъдат по родните си места. „Аз бях един от хората, които се зарадваха от това решение. Излишно е в парламента да се прави предизборна кампания", добави вицепремиерът. Самият той преди месец заяви, че по време на изборите ще си вземе отпуск, за да не бъде атакуван предизборно да отпуска повече пари от различни институции.

Вирни се горе