Драконовски мерки срещу бягствата от училище

Драконовски мерки срещу бягствата от училище

Образователното министерство въвежда драконовски мерки за отсъствията в училище. Фалшивите извинителни бележки, подписани от ученици, ще останат в историята, съобщава bTV,цитирана от News.bg.

Промените ще влязат в сила с приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование.

Вместо да се извиняват отсъствия, ще се водят разговори с децата, обясниха експертите. Слага се край и на хвърчащите извинителни бележки, подписани уж от родител.

“Предвиждаме да въведем такова задължение за родителя да отиде лично в училището и да поиска едно такова разрешение, да се срещне с учителите по всеки един предмет или с класния и да се информира за това какво предстои”, обясни Милена Дамянова – заместник-министър на образованието.

Неизвинените отсъствия ще бъдат намалени до 10. За големите училища това може да се окаже проблем.

“При мен имам за миналата година 145 ученици, които са с над 10 неизвинени. Ако трябва 100% да спазваме законовите разпоредби, тяхното преместване ще е проблем за системата на образованието”, смята Диян Стаматов – директор на 119 СОУ.

Нерешен остава въпросът с фалшивите медицински бележки. Масовите бягства на учениците често се оказват извинени.

Сериозно орязани ще бъдат и дните, в които ученикът може да бъде освободен по семейни причини. Промените ще бъдат обсъдени с родителските организации.

Вирни се горе