Донасят Благодатния огън от Йерусалим

Донасят Благодатния огън от Йерусалим

С два специални, огнеупорни фенера ще бъде донесен у нас Благодатният огън от Йерусалим на Велика събота – 11 април, съобщи за БТА Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Велинов обясни, че огънят ще бъде донесен от църковно-държавна делегация, която тази година ще се води от Ловчанския митрополит Гавриил. Емил Велинов също ще е в делегацията, която ще пътува до Израел с правителствения фалкон. Полетът ще е на 11 април – в 4.30 часа сутринта от летище “София”.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен огън, е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма “Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

По думите на Емил Велинов очаква се църковно-държавната делегация да се завърне в България с Благодатния огън на 11 април – между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София. Там, по традиция, вече ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден.

На летището ще има и представители на Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него, каза Велинов.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в Смолян, където Архимандрит Висарион ще отслужи вечерното богослужение в храма “Св.Висарион Смолянски”.

Вирни се горе