Догодина: Поне с 3% по скъпа електроенергия

Догодина: Поне с 3% по скъпа електроенергия

Заради енергията, произведена от възобновяеми източници ще има увеличение с не по-малко от 3 процента в крайната цена на електроенергията от 1 юли догодина, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

А цената за достъп до мрежата, която от 14 септември бе въведена за производителите на зелена енергия, ще бъде намалена. Семерджиев посочи, че това ще стане, когато цената за достъп бъде постановена като постоянна, а не временна, както е в момента.

Преди месец производители на зелена енергия няколко пъти протестираха срещу тази такса.

Преференциалните цени на зелената енергия не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите – производителите на зелена енергия, а не от крайните потребители.

“По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година, от следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията”, обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР заяви, че не очаква факторът “емисии парникови газове”, които от догодина трябва да бъдат купувани от българските производствени централи, да повлияе съществено върху крайната цена на тока. Доскоро тон емисии се е търгувал по 7 евро, а цената сега е увеличена до около 9 евро на тон.

Ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са отчетени като фактор, каза Семерджиев.

Той за пореден път заяви намерението на регулатора да намери начин да намали цените на енергията от ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ “Марица Изток 3”, които са фиксирани по дългосрочни договори.

Вирни се горе