До 15 години закриваме всички домове за деца

До 15 години закриваме всички домове за деца

Президентът Росен Плевнелиев присъства като патрон на конференция на УНИЦЕФ за „Спиране настаняването на деца до три години в институции: Подкрепа на семействата в отглеждането на малки деца".

Той заяви, че като родител и държавник чувства темата много близка и използва случая да потвърди, че правителството и президентската институция ще положат максимални усилия в срок от 15 години да успеят да закрият всички домове за деца в страната.

Плевнелиев изчисли, че от икономическа гледна точка единствено инвестициите насочени към деца в предучилищна възраст носят възвращаемост над единица. Това значи намаляване на по-нататъшните разходи при подрастването на детето и има отношение към намаляването на предаването на бедността между поколенията.

„За три месеца живот в институция при децата под три години физическото им развитие се забавя с един месец. Утрешният ден за над 4 хиляди деца у нас зависи от усилията ни днес," убеден е Плевнелиев.

Представители на УНИЦЕФ и на европейския комисар по правата на човека се присъединиха към тази позиция и подчертаха, че е важно да се премине от реактивен към проактивен модел на действие и да се изгради гъста мрежа от социални услуги, която да замести домовете за деца лишени от родителски грижи. Чуждестранните делегати ни похвалиха за ясно изявената политическа воля за решаване на социалните проблеми от 2009 година насам.

Според статистически данни едно на всеки четири деца в Европа расте на ръба на бедността, което е основен фактор за тяхното подрастване лишено от семейни грижи. Близо 50% от всички институционализирани деца в рамките на източна Европа и централна Азия се намират на територията на руската федерация, което я поставя в позиция на страна със силно западналата социална политика.

Според проучванията България е в сравнително добро положение, като има тенденция за прогресивно намаляване на броя изоставени деца за последните 5 години.

Делегати от над 20 държави изготвиха свой основен призив към правителствата от цяла Европа – промяна в законодателството, която да установи рестриктивен режим за настаняване на деца в институции и развиване на вече създадените семейно базирани услуги за приемни семейства.

Конференцията ще продължи два дена, като през това време ще бъдат обсъдени вече утвърдени прогресивни методи и практики за предотвратяване на разделяне на семейството, на закриването й ще присъства министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Вирни се горе