Днес в над 100 държави отбелязваме Международния ден на учителя

Днес в над 100 държави отбелязваме Международния ден на учителя

Той се чества от 1994 година по инициатива на ЮНЕСКО

Учителската професия е една от най-важните и значими за развитието на всяко общество. А темата за образованието не спира да бъде актуална.

Дори в 21 век все още има много места по света, където правото да посещаваш училище не е достъпно за всеки.

За съжаление в страни като Афганистан, Нигерия, Судан и Сирия училищата често са обект на терористични нападения. Преподаватели и деца рискуват ежедневно живота си в името на образованието.

Учителите в развитите държави от Европейския съюз също се сблъскват със сериозни проблеми. Изследване сочи, че преподавателите от Великобритания получават ежедневно неуважение от страна на учениците си. Не са малко и случаите у нас, включително на насилие над преподаватели.

В България учителите винаги са имали изключително сериозен принос за развитието на обществото. По времето на Възраждането те са сред пионерите, поставили основите на възстановяването на националното ни самосъзнание.

Интересен факт е, че един от най-великите български поети, известен с непокорния си дух и буен нрав – Христо Ботев, също е бил учител.

Днешният ден е прекрасен повод да се обадим на любимите ни учители и да ги поздравим за празника им.

Учителската професия изисква редица качества като търпение и себеотдаване, поради което тя е смятана за призвание. Дори някои холивудски звезди също са работили като учители преди да станат известни.

Честит празник!

Вирни се горе