Днес почитаме паметта на св. мчци Адриан и Наталия

Днес почитаме паметта на св. мчци Адриан и Наталия

На 26 август почитаме паметта на св. мчци Адриан и Наталия. Адриан и Наталия живеели в Никодимия по време на управлението на римския император Максимиан, споменаван в историята като жесток гонител на християните.

Адриан бил един от близките хора на императора, член на преторията, знатен и богат човек, също и езичник. Ставайки свидетел на жестоките мъчения на християните, Адриан разбрал божествената истина.

Той застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни да запишат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и с радост искал да умре за него. Императорът подложил Адриан на жестоки мъчения, опитвайки се да го откаже от новата религия.

Съпругата на Адриан Наталия, била християнка. Наталия докрай останала до съпруга си, не преставала да го поддържа и да го въодушевлява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христа.

Тя прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците, измивайки раните им. Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, защото послужила с любов на християните.

Името Адриан произхожда от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море. Името Наталия означава раждам или родна, рождена.

Имен ден празнуват: Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа.

Вирни се горе