Днес oтбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

 Днес oтбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Идеята за този празник произхожда от Каталуня

23 април – символична дата за световната литература, превърнала се в повод за основаването на Световен ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day). Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО.

С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година. На тази дата през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, пише Агенция “Черно море”.

Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, пише actualno.com. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. През 2017 година за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Гвинея Конакри.

Титлата “Световна столица на книгата” се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви гръцката столица Атина за Световна столица на книгата за 2018 г.

Вирни се горе