Отбелязваме Международния ден на младежта

Отбелязваме Международния ден на младежта

Международният ден на младежта е от особена важност за световната младеж. През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция А/RES/64/134, с която обяви началото на Международната година на младежта.

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в седалището на ООН в Ню Йорк със събития от мащабен характер, които ще дадат началото на честванията за Международната година на младежта. Проявите ще дадат израз на младежката енергия и въображение, съчетани с различни инициативи за признаване на ключовата роля на младите хора и техния принос за укрепване на мира и развитието. Всички тези събития дават възможност на световната общност и на ООН представителствата да демонстрират своята подкрепа за младите хора.

Кратка история на Международния ден на младежта:

На 17 декември 1999г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта /състояла се в Лисабон на 8 – 12 август 1998г./ 12 август да бъде обявен за международен ден на младежта.

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по – голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).

Вирни се горе