Дистрикт 130 подписа Споразумение със Съюза на слепите в България

 Дистрикт 130 подписа Споразумение със Съюза на слепите в България

На 19.10.2015г. председателят на Съюза на слепите в България – Васил Долапчиев, Дистрикт Управител на Дистрикт-130 – Пламен Чингаров и Председателя на Дистрикт Комисия „Осведоменост и дейности за опазване на зрението” – Анета Попова подписаха Споразумение за дългосрочно сътрудничество в областта на превенцията и опазване на зрението и приеха към него за 2015-2016г. – Годишен план на плануваните дейности и услуги. Двете организации заявиха готовност да отразяват волята и ангажираността си, да обменят опит в определени области на социалната рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, в областта на основната рехабилитация, професионалното обучение, предоставянето на информационни и други услуги на хората със нарушено зрение на територията на Република България.

Целта на Споразумението е да се изгради взаимовръзка между Асоциацията на Лайънс клубовете – Дистрикт 130 България и организациите на и за слепи и слабoвиждащи лица на територията на Република България за реализиране на конкретни проекти и решаване на казуси за хора със зрителни увреждания.

Разписаха се конкретни дейности на национално и местно ниво в Годишния план, като на първо място поставиха създаването на мрежа за сътрудничество с цел споделяне на ресурси, опит и добри практики, с които се намират начини за опазване на зрението и достъп до компетентно лечение на открито вече заболяване. Широка информираност на населението и навременна профилактика на зрението ще подпомогне хората от всички възрасти да подобрят качеството си на живот, да стабилизират и запазят зрението си, което е основен фактор за активен и независим живот.

Вирни се горе