Депутатите въведоха нови изисквания за шофьорите

Депутатите въведоха нови изисквания за шофьорите

Електронен фиш за всякакви нарушения, глоба за пищяща аларма, нов срок за регистрация на кола – тези и други промени за шофьорите одобриха депутатите. Днес парламентът гласува на първо четене изменения в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени и това предизвика бурно недоволство от ГЕРБ.

Една от основните промени е за глобата, която се налага чрез електронен фиш след заснемане с камера на нарушението. Вече няма да е нужно фишът да бъде подписан от длъжностно лице и ще има срок за издаването му – три месеца. Фишът ще включва дата и точен час на извършване на нарушението, като ще се изписват дори секундите.

Електронните фишове вече ще бъдат връчвани не само за превишена скорост, но и за всички регистрирани от камерите нарушения – преминаване на червено неправилно изпреварване, паркиране на забранено място, шофиране в буслента и др.

В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата по време на нарушението, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал колата му. Ако такава няма, наказание ще има за собственика или на юридическото лице, когато автомобилът е фирмен.

С промените се въвеждат и глоби от 20 до 150 лева за собственици на коли, чиито аларми се включват без основателна причина и приличат на сигнали на автомобили със специален режим.

Вече ще има и изискване до месец от придобиването на нов автомобил, той да бъде регистриран в местната община. Сега се изисква до две седмици да бъде предоставено копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новото правило глобата ще е 150 лв.

Вече ще се изисква и в общината да се регистрират купени в чужбина автомобили, дори ако остават с чуждестранни номера.

С промените депутатите отмениха и задължителния кръвен тест за шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол. По желание на водача вече ще може да се признаят данните от дрегера.

По искане на физически и юридически лица вече ще могат да се извършват справки в МВР дали превозно средство се издирва и дали има наложени обезпечения за него. Това ще става след заплащане на такса.

Поправките разширяват спектъра на забранените упойващи вещества извън списъците по Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г. За забранено вече ще се счита и “всяко друго вещество, което има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията”.

Вирни се горе