Дъжд и студ до събота, от Великден се затопля

Дъжд и студ до събота, от Великден се затопля

До събота времето ще бъде предимно облачно, а валежите ще продължат. Бързо затопляне и постепенно спиране на дъжда предстои от неделя. Днес ще бъде облачно и над западните и централни райони ще продължи да превалява дъжд, а по високите части на планините – сняг. Дневните температури ще бъдат от около 10 градуса по високите полета на запад до 19-20 градуса в крайните източни райони.

На Разпети петък ще остане облачно. През деня с прекъсвания ще превалява над цялата страна. Сутрешните температури ще са от 7 до 13 градуса, а дневните – от 10 до около 18 градуса в крайните североизточни райони. В Североизточна България ще духа умерен вятър от изток-североизток.

В събота ще остане облачно, като над крайните западни и северозападни райони отново ще паднат значителни количества дъжд. Температурите ще останат без съществена промяна, ще има временни разкъсвания на облачността и ще се появи слаб вятър от юг.

По-чувствително повишение на дневните температури ще започне в неделя. Облачността ще бъде променлива, с повече слънчеви интервали около и преди обяд. Преваляванията – по-малко и на по-малко места, ще бъдат с краткотраен характер. Дневните температури ще достигнат до 21 градуса.

В понеделник облачността ще бъде незначителна, повече – около и след обяд над югозападните райони. Привечер там и около планините са възможни краткотрайни превалявания с гръмотевици. Повишението на температурите ще продължи и минималните ще са в интервала от 7 до 12, а дневните – от 19 до 24 градуса.

В планините по-добри условия за туризъм ще има в неделя и понеделник. От днес до събота над масивите на Централна и Западна България ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, а над 1500-1800 метра – от сняг. Температурите на 1200 метра до събота ще бъдат около 5-6 градуса, а в неделя и понеделник ще се повишават и ще достигнат съответно 12 и 14-15 градуса.

Туристите по високите планински части трябва да бъдат внимателни, защото след Великден температурите ще се повишават и ще бъдат положителни и по високите части, където новият тежък сняг ще започне бързо да се топи.

Вирни се горе