Дават 1,5 млн. лева за производителите на зеленчуци

Дават 1,5 млн. лева за производителите на зеленчуци

1,5 лв. лева е финансовото подпомагане за производителите на зеленчуци, полско и оранжерийно производство, чрез минимална помощ de minimis за 2013 г., реши на днешното си заседание УС на ДФ “Земеделие”. Средствата ще се предоставят на зеленчукопроизводителите , които отглеждат домати и краставици – полско и оранжерийно производство, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле, съобщиха от земеделското министерство.

Ще бъдат финансирани част от разходите за семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита и поливна вода на производителите на полски и градински зеленчуци с до 44 лв. на декар, както и разходите на производителите на оранжерийни домати и краставици с до 157 лв. на декар.

406 900 лв. ще получат оризопроизводителите за компенсиране на част от разходите за използваната в производството поливна вода.

От тази година стартира нова държавна помощ за покриване на разходите на земеделските стопани за имунопрофилактика на животните. 10 млн. лв. ще бъдат авансово разплатени към Българската агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари.

Вирни се горе