Данните за индекса на Местната система за почтеност като цяло посочват известно подобрение за 2017 година

Данните за индекса на Местната система за почтеност като цяло посочват известно подобрение за 2017 година

„Индекс на Местната система за почтеност – 2017” и отбелязването на Международния ден за борба с корупцията, организира Асоциация „Прозрачност без граници” в столицата.

Годишната класация отразява антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво в общините в страната. В класирането участват институциите и структурите на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество.

Събитието откри Председателят на УС на Асоциация „Прозрачност без граници“ – Огнян Минчев. Калин Славов, Изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”, представи Инициативата „Индекс на Местната система за почтеност“, както и постижения, ползи и поуки от нея. Експертен екип на Асоциация „Прозрачност без граници“ запозна аудиторията с резултатите за 2017 от „Индекс на Местната система за почтеност“. Представители на институциите от отличилите се общини говориха за ролята на институциите на местната власт в изграждането на прозрачна и почтена публична среда.

Фокусът на настоящото трето издание на годишната класация беше върху най-добре представилите се общини, обект на изследване в местната система за почтеност. Бяха обсъдени и най-добрите практики и успехи в провеждане на политики за прозрачност и отчетност на местно ниво. Данните за индекса на Местната система за почтеност като цяло посочват известно подобрение за 2017 година – 3.39 пункта при максимална стойност 5. За трета година община Бургас запазва водещата си позиция, следвана от община София.

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов присъства на представянето на класацията.

Вирни се горе