Честваме Светите Доростолски мъченици

 Честваме Светите Доростолски мъченици

Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод от днес са на тридневно посещение в Силистра. Поводът е Съборът на Доростолските мъченици, който ще се чества за първи път в църковния календар на Българската православна църква, предаде БНР.

Протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков разказа, че след като установили, че мъчениците са 21, а не както се е смятало по-рано – 12 Доростолският митрополит Амвросий е внесъл искане в Светия синод да бъде определена една Съборна служба на Светите Доростолски мъченици. “Светият синод одобри и благослови паметта на Светите Доростолски мъченици да се чества на третата неделя след Петдесятница”, обясни отец Добри.

Сред малко познатите Доростолски мъченици са светиите Дасий, Емилиян, Юлий и Марк, пред чиито мощи вярващите ще могат да се поклонят в силистренския катедрален храм "Св. Апостоли Петър и Павел“.

Посещението на патриарх Неофит в Силистра ще започне в събота следобед. Той ще бъде посрещнат на границите на епархията при село Гарван и приветстван тържествено на централния площад.

По-рано сутринта имаше Света литургия в памет на Доростолските мъченици. Съборната служба е написана от Атонски монах. В храма е поставена и икона с ликовете на Доростолските светии.

На празника се очакват представители на Поместни правословни църкви в Русия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция, съобщи отец Добри Чаков.

Патриарх Неофит ще бъде посрещнат на 9 юли т.г край село Гарван, на границата на епархията от духовния клир, от областния управител на Силистра Стоян Бонев и представители на държавната власт. Според канона, същата вечер ще бъде отслужена и вечерна молитва в катедралния храм “Св. Св апостоли Петър и Павел “ от Доростолския митрополит Амвросия , а височайшият гост ще посети и църквата “Свети Димитър” в село Калипетрово.

Силистра (Доростол) е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. Мощите на Свети Дасий Доростолски и мощи на други мъченици от Доростол ще бъдат изнесени в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“. За пръв път вярващите християни ще се поклонят и пред мощи на Св. Св. Петър и Павел.

Съборът на Доростолските мъченици е най-новият празник, който Българската православна църква вписва в календара си, съобщи Дарик. Идеята за празника е на Доростолската митрополия, с решение на Светия синод. Румънски иконописец е изработил и икона, посветена на Доростолските мъченици, която ще бъде осветена в деня на празника.

Вирни се горе