Черният петък дойде и у нас

Черният петък дойде и у нас

Много търговски компании започнаха да предлагат очакваните големи отстъпки след Деня на благодарността в САЩ още в самия ден. Още в четвъртък започна голямото пазаруване, известно и като “черен петък”.

Традицията в последния петък на ноември да се предлагат гигантски намаления се пренесе и у нас, като в много магазини и сайтове предложиха намаления от 70 до 90 процента. Очаква се моловете днес да бъдат пълни с хора, тъй като най-големите отстъпки щели да бъдат именно там, споделят търговци.

Междувременно от Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупредиха хората да внимават с популярния онлайн магазин emag.bg, който е румънски. За кратък период от време в комисията постъпили 6 жалби срещу него. Потребителите се оплакват, че продуктите не са придружени с инструкции за употреба на български език. Посочват се неверни технически характеристики на предлаганата за продажба техника. Търговецът не удовлетворява рекламациите им за дефекти стоки или, ако приеме, това става трудно и извън срока, предвиден по закон. Над 100 хиляди продукти са с над 70 % в онлайна магазина eMAG.bg.

Името на този ден – “черен петък”, за щастие, не идва от някоя страшна трагедия, а от счетоводен термин, според който печалбите в отчетите са се изписвали в черно. И обикновено в тези дни, макар и с големи отстъпки, търговците винаги излизат на печалба.

Има обаче няколко групи стоки, които не бива да се изкушавате да си купите, отбелязват експерти от изданието Market Watch. Сред тях например са детските играчки. Най-големите отстъпки на играчките търговците ще запазят за “най-горещия” сезон на продажбите – дните около Коледа.

Покупката на зимни дрехи също може да се поотложи с около месец. Наблюденията показват, че през януари големите магазини предлагат отстъпки до 70% от цената на зимните дрехи в опит да освободят повече свободно място за новите колекции. Трябва да се има предвид обаче, че тогава в магазините може да има ограничени количества от някои размери и цветове.

Същото се отнася и до спалното бельо – през януари могат да се намерят качествени чаршафи на по-изгодни цени. Много хора се подготвят за пристигащите гости за Коледните празници и така офертите в момента не са “най-тънките”.

Вирни се горе