Чака ни топъл септември- ще става за море

Чака ни топъл септември- ще става за море

През месец септември се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 9 и 15 градуса.

Хубавото време ще продължи до 9 септември, прогнозира синоптикът Даниел Пенев от TV-MET, цитиран от “24 часа”. Тези, които досега не са имали възможност да отидат на море, спокойно могат да го направят.

Минималните температури в първите дни на септември няма да паднат под 18 и 21 градуса, средните ще са над 25. В интервала 5-7 септември живакът в някои райони на страната ще скочи до 32-37. В котловините и по високите полета метеоролозите очакват 15-18 градуса.

По-топлото от обичайното време се дължи на пренос на топли въздушни маси от Африка, които ще се задържат над Южна и Източна Европа.

Морската вода също ще е топла – между 24 и 26 градуса.

След 10-и септември обаче атлантически циклони ще изтласкат топлия въздух от региона и ще напомнят за есента.

През втората половина на първото десетдневие ще бъде предимно слънчево, сухо и топло. Вероятност за превалявания, последвани от временно понижение на температурите ще има около 13-и септември.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи и по-чувствително захлаждане. Максималните температури няма да се вдигнат над 22-23 градуса.

След временно стабилизиране около средата на десетдневието, през последните дни от месеца отново се очаква да има условия за превалявания, с температури близки до обичайните.

Вирни се горе