Бури и наводнения в Гърция

Бури и наводнения в Гърция

Бъдете внимателни: За всички, които предприемат пътуване към южната ни съседка Гърция!

Гръмотевични бури, градушки и порои заляха полуостров Халкидики. Там бушува циклонът „Медуза“, който остави под вода хотели и улици. Разпоредена е евакуация. По пътищата има свлачища и паднали дървета.

Повече от 10 часа продължиха проливните дъждове на средния ръкав на полуострова. Къмпингът край село Каламици е буквално под вода. По-голямата част от хората напуснаха къмпинга в опит да спасят себе си и покъщнината.

Местната власт поиска да бъде обявено извънредно положение. Пострадали са и много частни домове и хотели.

Според Атинската национална обсерватория лошото време в Гърция ще продължи поне още два дни, като най-засегнати ще бъдат южните и западните части на страната. Според сайта Larissanet.gr сняг е паднал в планината Олимп (Централна Гърция) в неделя следобед, пише fakti.bg.

По същото време в градчето Амфилохия 45-годишен мъж е бил убит от гръмотевица. Ураганен вятър е връхлетял района на Рио-Антирио (край град Патра в Пелопонес) и е скъсал въжетата на два ферибота. Цяла операция е била извършена от пристанищните власти в Рио, за да завържат отново корабите.

Проливни дъждове има и в Солун и в други части на Северна Гърция. Заради часовете валежи регионалните пътища са наводнени.

Причината за водното бедствие е циклон, чийто център е точно над Гърция. Утре той бавно ще се придвижва на североизток към Черно море и ще засегне и нашата страна, но влиянието му ще е много по-слабо и ще вали само в югоизточните райони.

Вирни се горе