Борисов не вижда по-дълъг мандат от 1 юли

Борисов не вижда по-дълъг мандат от 1 юли

Едва час продължи преговорната среща между двамата лидери на първите по сила политически партии след предсрочния парламентарен вот на пети октомври. Бойко Борисов и Михаил Миков застанаха рамо до рамо за пресконференция в парламента, за чиято съдба са дебатирали. Червеният лидер изрази задоволство от срещата.

Високо оценявам споделените позиции по банковата система, енергетиката, бюджета. Договорихме се, че ще продължим в бъдеще да обсъждаме конструктивно решенията за различни тежки проблеми, които предстоят пред страната, обяви той. Както сам информира, социалист номер едно бил доволен от срещата и поставените въпроси, както и от търсенето на пътищата за решаване на проблемите в страната. БСП обаче остава в опозиция категорично, поради ниския изборен резултат и малкото депутатски места, които избирателите отредиха на БСП.

Водачът на ГРЕБ пък сподели, че все още се тревожи за създаването на стабилно правителство. Има смисъл да се прави правителство само ако е стабилно, категоричен бе той.

Възможността за хипотетична коалиция не носи сигурна стабилност. Не го приемаме само като наш мандат, а като дадена от народа задача да се опитаме да съставим стабилно правителство на база на разбирателство между партиите, изпратени в парламента, обясни Борисов своята визия за политическата ситуация в момента.

В така създалата се ситуация лидерът на ГЕРБ е още по-тревожен за създаване на стабилно правителство. Това, което с Реформаторския блок говорихме и напреженията, които има там, ме карат да бъда скептик в създаването на такова правителство, защото и заедно с РБ имаме малцинство, аргументира се Борисов.

Според него фигури в РБ карат останали партии да бъдат тежко настроени срещу тях, а условията на РБ да не се търси широка коалиция между двете леви и двете десни парти и патриотите, отпращали нещата към парламент с правителство на малцинството.

Патриотичният фронт се държаха изключително отговорно, което обаче без участие на техните лидери във властта, не считам, че е достатъчно поемане на отговорност, насочи анализите си Борисов и към формацията, която до момента изглежда най-сигурен политически партньор на ГЕРБ.

Като се има предвид, че лидерът на БСП ще остане като опозиция, Радан Кънев ще остане като шеф на Парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение, че Симеонов и Каракачанов не участват в правителство, лидерът на ББЦ пък е в Брюксел, решенията на парламента може да бъдат бламирани във всяко време или подкрепата да се оттегли заради това, изрази притесненията си от слабото лидерско участие Борисов.

Той изтъкна, че в диалога си на четири очи с Михаил Миков е направил предложението утре или във вторник да се проведе лидерска среща за всички предводители на политически формации с парламентарно представителство, за да се уточнят именно тези неща.

Трябва да извървим всичко като възможности за диалог, за да няма пак избори. Не можем после да се сърдим на президента, че през няколко месеца му даваме да ни управлява, това не е добре за България. Ако продължаваме по същия начин, още три месеца ще има служебно правителство, притеснено предвиди първият по представителство след изборите партиен лидер.

По думите на Борисов той е готов да подпише споделена програма на всички партии, тъй като тя няма никаква морална или правна стойност. Припомняме, че това е условието на ПФ за подкрепа към бъдещия кабинет. За Борисов това не е практично, даже би било по-добре вместо това да се направи правителство тип „Орешарски", да се „закове" първи юли 2015 г. за избори две в едно и до тогава да е „нулево време" без политическо говорене, а само решаване на наболелите проблеми.

Аз също смятам, че това, което той предложи за консултация между всички партии, е добро, защото ситуацията е сложна и очертава къс или среден хоризонт на парламента, присъедини се към визията за непълен мандат и Михаил Миков. По прогнозите му се очертават още избори. Консултациите трябва да продължат в последен опит за правителство, категоричен бе социалист номер едно.

На практика ще имаме правителство на ГЕРБ и РБ с ПФ, който ги подкрепя евентуално и докогато прецени. Нямам основание отсега да се съмнявам, но считам, че споделената отговорност в такава криза се прави от лидерите. Не виждам по-дълъг мандат от първи юли, предрече лидерът на ГЕРБ.

Който назначим за премиер при такава организация, няма да срещне подкрепа от Брюксел, подозира още Борисов, като според него Европа е тревожна от „това насипно състояние на партии с недостатъчна сила за парламент в момента".

Вирни се горе