Боевски не може да бъде екстрадиран в България

Боевски не може да бъде екстрадиран в България

Боевски няма как да бъде екстрадиран в България.

Ако се повдигне някакво обвинение, това, което може да се направи, е да се търсят разговори с Бразилия за изключение или за подписване на такова споразумение за в бъдеще и Боевски да бъде върнат у нас.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на външните работи Николай Младенов по повод задържането на Гълъбин Боевски в Бразилия.

Припомняме, олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски беше арестуван на летище Гарульос в Бразилия на 24 октомври с 2 кг кокаин.

По думите на Младенов случаят с медицинските ни сестри в Либия не може да се повтори с Гълъбин Боевски. “Абсурдно е да се свързва, защото Бразилия е демократична държава, която има правораздаване, на което ние имаме доверие”, заяви външният ни министър.

По отношение на ролята на външното министерство, министърът обясни: “Това, което правим по случая, работим прекрасно със семейството, адвокатите, Олимпийския комитет, за да може да се придвижи процесът напред и да се стигне до решение”. Министър Младенов заяви, че е разговарял със своя бразилски колега по случая.

Той призна, че условията в бразилския затвор, където се намира олимпийският ни шампион не са добри и изтъкна, че колкото по-бързо бъдат повдигнати обвинения, толкова по-ясни ще бъдат опциите, с които разполага държавата и семейството му.

Младенов коментира, че българските наркотрафикантите изграждат негативен образ на страната ни в Латинска Америка. Външният министър информира, че след направена проверка от ведомството станало ясно, че около 400 българи в момента се намират в затвори в Южна Америка за трафик.

Министър Младенов смята, че през последните 20 години е направено много малко, за да се създадат нормални връзки с тези държави и заловените там българи да имат право на екстрадиране и излежаване на присъдата си в родината.

“Всеки един такъв случай носи много негативи на България, не може да си представите колко тежък е образът на страната ни. Подобен тип съмнения, обвинения трябва да прекъснат в най-ранен етап”, подчерта външният министър.

„Моето лично мнение е, че такова обвинение, са особено позорни", категоричен бе той, но допълни, че това не означава, че българската държава няма да направи всичко възможно, за да помогне в случая.

Понякога реакциите ще звучат крайни, по-екстремни, посочи Младенов и поясни, че не иска да изглеждаме като хора, обвързани със зависимости, от които не можем да избягаме, а държавата ни да не може да покаже друго, освен лошата си страна.

Човекът, на който трябва да се разчита най-много сега е адвокатът на Боевски, каза още министърът.

Вирни се горе