Близо 1000 тона картофи с произход Полша не са допуснати на територията на страната

Близо 1000 тона картофи с произход Полша не са допуснати на територията на страната

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, Българска агенция по безопасност на храните засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. За периода от месец септември до 13 ноември 2012 година, при извършване на фитосанитарен контрол, граничните фитосанитарни инспектори на Българската агенция по безопасност на храните са предотвратили вноса на близо 40 пратки /над 900 тона/ картофи с произход Полша. Част от пратките са били предназначени за България, а друга е декларирана като транзит за Гърция. Пратките са били без необходимите документи, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Задържани са и две пратки с картофи от Полша с фалшифицирани документи, като е направен опит те да бъдат представени с произход Швеция. Картофите са задържани и отнети в полза на държавата. Такива ще са мерките към всички пратки представящи фалшиви или нередовни документи. Всички съмнителни документи се изпращат на полските власти за потвърждение.

Българска агенция по безопасност на храните напомня на всички търговци и вносители на плодове и зеленчуци и най вече на транспортните фирми, че във връзка с засиления интерес към „внос” на картофи от Полша:

Движението на картофи с произход от Полша, на територията на ЕС е строго регламентирано от Полското законодателство.

Вирни се горе