Бизнес климатът в България се влошава

Бизнес климатът в България се влошава

Бизнес климатът в България се е влошил през март, показват данните на Националния статистически институт. Измерваният от НСИ общ показател на бизнес климата показва понижение с 1.8 пункта спрямо февруари заради песимизма на мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Данните са изненадващи на фона на оптимизма сред мениджърите само месец по-рано.

Най-силно понижение има показателят в търговията на дребно – с 5.3 пункта, заради по-резервираните оценки и очаквания на търговците за намеренията на потребителите да харчат. През март анкетата сред мениджърите в сектора отчита засилено негативно влияние на фактора “недостатъчно търсене”, което е по-голямо от това на затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Затова е логично и очакването, че през следващите три месеца цените ще останат без промяна.

Влошени през март са оценките и на мениджърите в промишлеността за момента, но все пак те очакват повече поръчки през следващите месеци. Основен проблем тук си остава свитото търсене вътре в страната, като при него свиването е продължило и през този месец.

Засилва се и песимизмът при строителните предприемачи, които доскоро очакваха ситуацията във фирмите им да се подобри, но сега са заместили този оптимизъм с преценката, че по-скоро в следаващата половин година ситуацията ще остане “същата”. Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене и тук са основните негативни фактори.

През последния месец мениджърите в бранша посочват, че са се увеличил финансовите им проблеми.

Вирни се горе