Българска агенция по безопасност на храните навърши една година

Българска агенция по безопасност на храните навърши една година

На 18.02.2012 г., Българска агенция по безопасност на храните навърши една година от създаването си. За първите 12 месеца от учредяването си, БАБХ успя да обедини контрола на всички институции и сега гарантира безопасността на храната от полето до масата.

Съвместно с браншовите организации Българска агенция по безопасност на храните създаде Утвърден Стандарт „Стара планина” за месни продукти, Утвърден Стандарт „България“ за производство на брашно и хляб и Браншови стандарт „Лютеница“. С налагането на стандартите за храни БАБХ вече гарантира не само безопасността на храните, но и тяхното качество. Инспекторите към Агенцията извършиха над четвърт милион проверки за една година активна работа – 256 284 броя.

Издадени предписания – 28 339 броя; Съставени Акта за установяване на административно нарушение – 7 149 броя; Обекти с временно преустановена дейност – 1 217 обекта; Възбранени и бракувани храни и хранителни продукти – 203 735 кг. хранителни продукти, 383 522 бр. яйца, 12 654 л. безалкохолни напитки, 151 опаковки хранителни добавки.

Според сезона и някои по-чувствителни за потребителя теми, касаещи определени групи храни БАБХ, извърши редица тематични проверки: хляб и хлебни изделия; яйца; сладолед; кухненските блокове в детски ясли, детски градини; засилени проверки в курортите по време на активния туристически сезон; проверки във връзка с официални и религиозни празници; добавки в храни и хранителни добавки.

До момента Българска агенция по безопасност на храните е пререгистрирала общо 52 718 обекта за производство и търговия с храни от животински и неживотински произход. На близо 20 000 е отказана пререгистрация.

Едно от най-големите изпитания пред новосъздадената Агенция беше справянето със заболяването шап. Предприети са мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването, като същото е ограничено в 10 км. зона на територията, граничеща с Турция. На стопаните бяха изплатени над 1 300 000 лева обезщетения. По различни поводи БАБХ организира дарението на над 80 тона храни на бедстващи и социално слаби хора на територията на цялата страна.

Във връзка с бедственото положение в Хасковска област, БАБХ и МЗХ съвместно с бизнеса организираха даряването на над 40 тона храни и хранителни продукти в бедстващите райони.

Вирни се горе