България заплашена от санкции заради опасните си пътища

България заплашена от санкции заради опасните си пътища

Липсата на задължителните одити на европейската пътна мрежа може да създаде проблеми по оперативна програма “Транспорт”, пише в.„Сега“

България нарушава важна евродиректива за безопасността на пътната инфраструктура и може да бъде глобена от Еврокомисията (ЕК), гласи първата страница на в.„Сега“. След като от 19 декември 2010 г. страната ни е длъжна да одитира за безопасност всички проекти за нова пътна инфраструктура от трансевропейската транспортна мрежа, това все още не се случва, коментира изданието.

Проверката на „Сега“ показа, че заради нарушенито на евродрективата поне по три нови конкурса е открита наказателна процедура срещу България. Наравно с България още 10 страни от ЕС получиха на 19 май 2011 г. последно предупреждение и срок от 2 месеца да отговорят какви мерки са предприели.

Отговорът на България е изпратен на 20 юли, като в него със сигурност е отчетена промяната в Закона за пътищата от май 2011 г. Изданието припомня, че тогава с промените на Комисията по транспорт, информационните технологии и съобщенията към Народното събрание бяха въведени задължителни одити за пътна безопасност на всички проекти от трансевропейската мрежа и по желание – на останалите пътища. “Полученият на 20 юли отговор от България още се анализира, но изглежда, че транспонирането на директивата не е приключило”, заявиха за “Сега” от ЕК. Оттам обаче не отговориха конкретно дали обявяването на нови конкурси за магистрали след крайния срок и в нарушение на директивата може да доведе до последващи проблеми с плащанията по оперативна програма “Транспорт” (ОПТ).

Днес до редакционното приключване на броя отговарящият за ОПТ министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски (на снимката) не отговори на въпросите на “Сега” за нарушаването на директивата. От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пък коментираха пред изданието, че одити за безопасност се правят въпреки липсващата наредба. “Италианска компания работи по одита за безопасност на “Струма”. С известно закъснение се прави одит и за “Тракия”, заяви членът на УС на АПИ Лазар Лазаров. На въпрос на “Сега” как при липсваща нормативна уредба се одитират самите инвестиционни проекти Лазаров обясни, че не случайно в обществените поръчки се залага и дейност проектиране. “Ако нещо липсва, ще се добави”, твърди той. Проблем няма и според министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. “Апликационната форма за магистрала "Струма” се изработва от JASPERS и след това има поне 6 месеца период на разглеждане и одобрение от различните дирекции в ЕК. Те се произнасят по всички аспекти и когато получим окончателно одобрение, сме сигурни в еврофинансирането. Това не е присъда да или не, а процес на задаване на много въпроси и отговори”, коментира той.

Вирни се горе