България ще поиска от ЕК увеличаване на средствата за сектор тютюн

България ще поиска от ЕК увеличаване на средствата за сектор тютюн

България ще поиска от Европейската комисия увеличение на одобрените за тази година средства за тютюнопроизводителите. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков с представители на тютюнопроизводителите в сградата на МЗХ. Поисканото увеличение е във връзка със заявеното с около 5 хил. тона повече количество тютюн и постъпилите по-голям брой заявления от тютюнопроизводителите през 2012 г. Целта е да се достигнат миналогодишните нива на подпомагане.

Министър Станков се запозна с опасенията на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010”, че разпределението на национални доплащания за сектор тютюн в размер на 73 млн. лева по сортови групи ще бъде занижено, а получените средства недостатъчни. От „НАТ-2010” поискаха да бъде подготвено и подписано споразумение за разпределянето на допълнителните средства, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По време на срещата бе решено да започне плащане по подписаната от бившия министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, заповед за разпределяне на средствата по сортови групи.

Министър Станков изказа подкрепата си към сектора и увери, че заедно с тях ще защитава позицията им, както пред ЕК, така и пред институциите в България.

Вирни се горе