Българите вече могат да работят свободно в целия ЕС

Българите вече могат да работят свободно в целия ЕС

От днес българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз. Съгласно договорите за присъединяване, които София и Букурещ подписаха преди приемането си в съюза, старите 15 държави от Евросъюза получиха право да ограничат достъпа до своите пазари на труда на българите и румънците за 7 години, които изтичат на 31 декември 2013 г.

В някои страни, преди всичко Великобритания, се разгоря истинска вестникарска война срещу предстоящото отваряне на трудовия пазар за гражданите на двете балкански страни. Една от причините е твърдението, че българи и румънци щели да се възползват от щедрата социална система на Острова. Подобни дебати, но в много по-малко степен, имаше в Германия и отчасти Холандия. Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство, няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

Вирни се горе