Автобус с израелски туристи взривен на летище Бургас, има жертви

Автобус с израелски туристи взривен на летище Бургас, има жертви

Автобус с израелски туристи се е взривил на летище Бургас. Има подозрения, че става дума за атентат. От полицията в града потвърдиха, че експлозията е станала в 17,30 ч. За момента се говори за четирима загинали и около 30 ранени.

Според агенция “Блиц” обаче жертвите са 30. Бургаският сайт BurgasNews пък пише, че вътре в автобуса е имало поне 40 души и не е ясно дали има оцелели.

Експлозията е станала на паркинга на летището пред терминала за пристигащи, където е бил спрял автобусът. От взрива са се запалили и няколко други автобуса, но пожарът е бил угасен.

Според бургаското издание BurgasInfo.com взривът е бил много силен, пламъците са били високи около 5 метра.

Според сайта туристите са се качвали в автобуса на път за Слънчев бряг, когато той е избухнал.

Автобусът на операторската фирма, която е организирала екскурзията, е с пловдивска регистрация и извършва курсове до Слънчев бряг. Фирмата презовач се казва “СтарБус”.

Летищните власти засега отказват коментар по случая, а сайтът на летището не работи. Летище Бургас също е затворено, а полетите се пренасочват към Варна.

На мястото на експлозията има няколко екипа на МВР и пожарната. Бургаските болници пък приемат ранените, които са били откарани включително и с частни автомобили.

Районът е напълно отцепен. Има засилен полицейски контрол по всички изходи и входове от и към Бургас, а движението се извършва на места само в едното платно, съобщават читатели на BurgasNews.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов пътуват към Бургас, както и външният министър Николай Младенов, вътрешният Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и израелският посланик. По заповед на премиера към Бургас са изпратени два самолета, снабдени с техника на ДОТИ и с медицинско оборудване. За оказване на бърза и качествена помощ на ранените за града са тръгнали и началникът на ВМА проф. Стоян Тонев и хирургически екипи от болницата.

Според очевидци на инцидента, цитирани от “Фокус”, се е чул силен шум. Един от тях разказа, че по колите в района е имало разпръснати части от човешки тела и дрехи. Хората са били в пълна паника.

Вирни се горе