Април - най-дъждовен от 127 години насам

Април - най-дъждовен от 127 години насам

136 л дъжд на квадратен метър са паднали в София този месец, което го прави най-дъждовният април в историята. Такова количество не е падало в София от 1887 г. Предният априлски рекорд е бил през 1937 година, когато в столицата са паднали 122 литра на кв. м, пише “24 часа”, позовавайки се на синоптици.

Рекордни могат да се окажат и дъждовете в част от Западна България, тъй като в тази част на страната нормите вече са надвишени с 200-300%, докато в Източна са били едва 50-70% от нормата.

В понеделник и вторник в Западна България ще продължи да вали. Такава е прогнозата и за планините в централната част на страната.

“Възможно е ново увеличение на обема на реките и не са изключени проблеми”, казва синоптикът Симеон Матев. В сряда валежите ще започнат да намаляват и дъжд се очаква най-вече в Източна България и планинските райони.

За началото на шестте почивни дни обаче времето ще се оправи и започва затопляне. Още на 1 май ще изгрее слънце, а максималните температури ще достигнат 20-25 градуса. Следобед в Западна България и над Рила и Родопите обаче е възможно да има превалявания и гръмотевици. Тази прогноза все пак не е толкова сигурна, колкото за началото на седмицата. В петък, събота и неделя времето ще продължи да е слънчево, поради затоплянето температурите ще достигнат 22-27 градуса. На 5 и 6 май обаче отново започват превалявания и гръмотевични бури.

Вирни се горе