Апокалиптична прогноза на Световната банка за света в края на века

Апокалиптична прогноза на Световната банка за света в края на века

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким направи спешен призив за действия за справяне с “унищожителните” рискове от изменението на климата, след като Световната банка излезе с оценка за потенциалното въздействие от покачващите се глобални температури.

“Това е моята надежда, че този доклад ще ни накара да действаме”, заявява Ким в предговора на изследването на банката, което разглежда възможните сценарии при покачване на температурите с 4 ° C.

Това затопляне според учените може да се случи до края на века, освен ако с бързи ходове не бъдат овладени емисиите парникови газове, произведени от изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ. 97% от учените са единодушни за риска от изменението на климата.

Много е вероятно това да доведе до свят на безпрецедентни топли вълни, тежка суша, остро повишаване на морското равнище и разтваряне на кораловите рифове, се казва в изследването. Няма гаранции, че адаптирането на света към тези плюс четири градуса е възможно, се казва още в доклада.

В топли вълни като тези от 2010 г. в Русия, които доведоха до хиляди смъртни случаи и около $ 15 млрд. икономически загуби “е вероятно да се превърне новото нормално лятото”, се казва в изследването.

Опустошителни наводнения, изострени от покачването на морското равнище, вероятно ще има в големи части на света, включително Индия, Бангладеш и Индонезия, като също е възможно увеличаване на заболяванията и опустошаване на реколтата.

Всички народи ще страдат от последиците на един по-топъл свят, но най-бедните страни в света ще бъдат най-силно засегнати от недостиг на храна, покачването на морското равнище, циклони и суша, се казва още в доклада на Световната банка за изменението на климата.

С цел намаляване на емисиите на парникови газове Световната банка призовава правителствата по света да пренасочат 1 трилион долара, плащани за добив на изкопаеми горива, към “зелена” инфраструктура.

Над 200 държави ще се съберат на среща в столицата на Катар Доха между 26 ноември и 7 декември, където ще опитат да продължат Протокола от Киото – международния план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни, който изтича в края на годината.

Вирни се горе