Аню Ангелов: Пилотите са действали професионално

Аню Ангелов: Пилотите са действали професионално

Двамата пилоти на катастрофиралия изтребител “МиГ 29” са действали професионално.

Това каза пред журналисти на мястото на инцидента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той съобщи, че всички полети на българските военновъздушни сили са отменени, с изключение само, ако възникне нужда от спасителна акция.

На въпрос катастрофата ще стане ли причина за ускоряване на процедурата за закупуване на нов целеви изтребител, министърът отговори, че в момента остават 15 “МиГ 29”, които ще продължат да изпълняват задачите, както по охрана на българското въздушно пространство, така и за изпълнение на задачи по линия на НАТО.

Той допълни, че се търсят най-оптималните варианти за закупуване на нови изтребители. Не смятам, че сме се изложили пред американските пилоти, тъй като и те са свидетели на подобни инциденти при тях, коментира министърът.

Катастрофата потвърждава, че това е най-рисковата професия и нека спрат спекулациите за многото пари, които получават военните летци, каза още той.

Министър Ангелов се отправи към авиобаза Граф Игнатиево, а по-късно ще се срещне и с пострадалите пилоти във Военна болница – Пловдив.

Той потвърди, че комисия с представители на МО, Военна полиция, Военна прокуратура и специалисти работят по изясняване на причините на катастрофата.

Вирни се горе