Акция „Зима” за велосипедистите и каруците

 Акция „Зима” за велосипедистите и каруците

Продължава акция „Зима” на пътя. Сега тя се фокусира върху велосипедистите и каруците.

Велосипедистите ще трябва да внимават дали имат светлоотразителни жилетки и монтирани звънци. Оказва се, че много от тях пропускат да спират и да слизат от колелата си на пешеходки пътеки, а това подлежи на санкция. Глобата е 20 лева. 10 лева е санкцията, ако са на велосипед без светлоотразителна жилетка.

„Има специални правила за тяхното движение. Много често те ги пренебрегват, смятат, че са безнаказани, а това не е така. Всички знаем, че например по тротоарите и през пешеходните пътеки водачите на велосипеди са длъжни да преминават, бутайки велосипеда, защото тогава те се превръщат в пешеходци”, заяви Мария Ботева от „Пътна полиция”.

Забранено е движението на пешеходци, велосипедисти и каруци по магистралите, припомнят още от „Пътна полиция”.

Истинският фокус върху пешеходците и поведението им на пътя започва след 10 ноември. Ще се следи основно за пресичане на червено или неправилно пресичане на кръстовища. След 15 ноември „Пътна полиция” ще се фокусира върху оборудването на колите за зимата. Гумите трябва да са с грайфер над 4 мм, а течността за чистачки трябва да е съобразена с ниските температури, които предстоят.

Вирни се горе