6 по Рихтер в Турция бе усетен и на други места

6 по Рихтер в Турция бе усетен и на други места

Силно земетресение с магнитуд 6 разлюля днес югозападното турско крайбрежие, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на информация от сеизмологичния център Кандълъ в Истанбул.

Първото съобщение бе за трус с магнитуд 6,1. Той е регистриран в 15,44 ч. (и българско време) в района на курорта Олудениз, провинция Мугла, популярен сред туристите от Северна Европа.

Трусът, който трая около 30-ина секунди, бе последван от вторични земетресения с различна сила.

Центърът за управление на кризи съобщи, че няма загинали. Според представителя на здравните служби в района Джихан Теклин ранени са към 60 души. Един човек е с тежка рана на главата.

Най-много са ранените в град Фетийе – 54 души. Повечето са с фрактури и прорезни рани, а двама сa постъпили с инфаркт.

Земетресението е предизвикало паника по турските курорти. В много хотели на Анталия и Мугла туристите са били евакуирани.

Днешното земетресение беше регистрирано в няколко турски провинции, на север – в егейския пристанищен град Измир, както и на изток – в средиземноморския курорт Анталия. То бе усетено в Северен Кипър, на гръцкия остров Родос, в Египет. Над 30 вторични труса са били регистрирани и на гръцките острови Додеканези.

Американският институт по геодинамика съобщи, че трусът е станал на дълбочина 20 км под морското дъно и определи силата му на 5,7 по скалата на Рихтер.

Според Атинския институт по геодинамика трусът е бил със сила 5,8 и е станал на дълбочина 37 км в район между гръцкия остров Родос и Западна Турция.

Серия подземни трусове с от 4,1 до 5,6 бяха усетени днес и в Египет

Сеизмичната лаборатория в Хелуан съобщи за два последователни труса с магнитуд 5,6 и 5,2 в района на област Кайро.

Няма данни за жертви и разрушения.

В самата столица земетресенията са усетени само в някои райони. По данни на сеизмолозите това са били отзвуци от по-мощното земетресение в Югозападна Турция.

По обяд местно време са били усетени трусове и в курорта Шарм ел Шейх на Червено море, като епицентърът на подземните разтърсвания с магнитуд 4,1 е бил на 22 км югозападно от курортния град на дълбочина 12 км. Няма пострадали и разрушения.

В последно време в Египет се забелязва засилване на сеизмичната активност. Няколко земетресения имаше миналата година както в района на Шарм ел Шейх, така и в друг курортен град, Хургада. В края на декември трусове имаше на юг с магнитуд 4,2.

Турция е разположена в силно земетръсна зона. Земните трусове са всекидневие в страната, която се намира на кръстопът на геоложки разломни линии.

Вирни се горе