5.8 по Рихтер в Егейско море стресна България

5.8 по Рихтер в Егейско море стресна България

Земетресение бе усетено на територията на столицата. По високите етажи на София трусът е усетен силно, съобщиха читатели на news.bg.

Трусът е със сила 5,8 по Рихтер и е регистриран в 16.16 часа на територията на Егейско море в Турция, на приблизително 530 км югоизточно от София. Епицентърът е бил на дълбочина 9 км в морето в района на остров Бозджаада, на около 80 км от град Чанаккале. Според някои гръцки агенции силата на труса е 5,9.

От Геофизичния институт потвърдиха за News.bg за земетресението. От там потвърждават единствено, че епицентърът на труса е в Турция и че той е усетен в цяла югоизточна България, най-вече в областите Кърджали, Бургас, Пловдив, по-леко – в област София.

В първите 90 минути след основния трус сеизмолозите регистрираха 17 вторични със сила между 3.3 и 3.8 по Рихтер.

По-късно от МВР потвърдиха за труса. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Засега няма данни за пострадали хора и за нанесени материални щети в Турция, съобщава електронното издание на в. “Миллиет”. Трусът е предизвикал силна паника сред населението, а телефонните връзки в Западна Турция в момента са прекъснати.

Земетресението е усетено в много части на Западна Турция – в Истанбул, Измир, Чанаккале, Одрин, Текирдаг, Ескишехир, Кютахия, Бурса.

Вирни се горе